Οι βασικές αρχές του ορθοπεδικοσ

Μια αμερόληπτη άποψη του ορθοπεδικοσ


Αν προσέξουμε ένα μοντέλο ανθρώπινου σκελετού θα δούμε ότι το θωρακικό τμήμα (ΘΜΣΣ) εχει περιορισμένες δυνατότητες κίνησης καθώς σταθεροποιείται από τον θωρακικό κλωβό αλλά και το ιερό οστούν είναι εντελώς άκαμπτο καθώς οι σπόνδυλοί του είναι ενωμένοι μεταξύ τους. Αντίθετα οι πέντε σπόνδυλοι της ΟΜΜΣ, ανάμεσα στα άλλα δύο τμήματα, βρίσκονται κυριολεκτικά .


Λόγω της αυξημένης κινητικότητας της, η ΟΜΜΣ δέχεται σημαντικά φορτία. Καθώς δεν υπάρχει οστική στήριξη, η σταθεροποίηση της εξαρτάται από τα λεγόμενα , δηλαδή τους συνδέσμους και τους μυς. Το κλασσικό σημείο στο οποίο εμφανίζεται η πλειονότητα των προβλημάτων στην ΟΜΣΣ είναι στους δίσκους πάνω και κάτω από τον 5ο οσφυϊκό σπόνδυλο (Ο5), δηλαδή τον δίσκο Ο4-5 (intervertebral disc L4-5) και τον δίσκο Ο5-Ι1 (L5-S1).


ορθοπεδικοσορθοπεδικοσ


Η οσφυαλγία είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να οφείλεται σε πολλά αίτια. Αναφέρουμε τα συχνότερα: Η πιο απλή μορφή είναι αυτή που σχετίζεται καθαρά με μυϊκό πόνο μετά από υπερβολική δραστηριότητα. Όλοι μας έχουμε νοιώσει μια παροδική οσφυαλγία μετά από μια μέρα σκαψίματος στον κήπο ή κάποια έντονη αθλητική δραστηριότητα μετά από μεγάλη περίοδο απραξίας.


Κορυφαία ορθοπεδικοσ μυστικά


Σε περιπτώσεις που η οσφυαλγία δεν βελτιώνεται μετά από λίγες ημέρες υποψιαζόμαστε ότι μπορεί να υπάρχει σοβαρότερη παθολογία όπως τραυματισμός κάποιου μεσοσπονδύλιου δίσκου ή πρόβλημα στα facet joints. Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος αποτελείται απο ένα εσωτερικό πυρήνα ο οποίος περιεχει ένα είδος πηκτού ζελέ (nucleus pulposus) και ένα κυκλικό δακτύλιο από ίνες κολλαγόνου (annulus fibrosus) που περιβάλλει τον πυρήνα και συγκρατεί το περιεχόμενό του.


Είναι αξιοσημείωτο ότι κάποιοι άνθρωποι με ρήξεις στους μεσοσπονδύλιους δίσκους δεν έχουν καθόλου συμπτώματα ενώ σε άλλους τα συμπτώματα μπορούν να παραμείνουν για μήνες η και χρόνια. Είναι άγνωστο γιατί υπάρχουν αυτές οι σημαντικές διαφορές στο θέμα της έντασης και της διάρκειας του πόνου από άτομο σε άτομο - ορθοπεδικοσ. Αν η ρήξη του εξωτερικού δακτυλίου είναι σημαντική μπορεί μια ποσότητα υλικού από τον πυρήνα του δίσκου να βρει διέξοδο μέσω αυτής της ρήξης μετά από απότομη συμπίεση – όπως βγαίνει η οδοντόκρεμα από το σωληνάριο.


ορθοπεδικοσορθοπεδικοσ
Αν το που δημιουργείται με τον μηχανισμό αυτό είναι σχετικά μικρό, ονομάζεται προβολή δίσκου (bulging disc / protrusion). Αν η ποσότητα είναι μεγαλύτερη τότε το υλικό κρέμεται πια έξω από τον δίσκο (πρόπτωση - disc prolapse) ενώ υπάρχει και η περίπτωση ένα κομμάτι του να αποσπαστεί (sequestrum). Η πρόπτωση είναι η περίφημη κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου, γνωστή απλά ως (herniated disc).


Η καλύτερη σελίδα του ορθοπεδικοσ


Δυστυχώς τείνουν να σχηματίζονται στο οπίσθιο τμήμα οπου βρίσκεται το σπονδυλικό κανάλι μεσα απο το οποίο περνάει ο νωτιαίος μυελός. Στο ύψος κάθε μεσοσπονδύλιου δίσκου υπάρχουν μικρά ανοίγματα από τα οποία περνάνε οι διακλαδώσεις των νεύρων που στέλνει ο νωτιαίος μυελός προς τους περιφερικούς μυς. Η πλειονότητα των προβολών των δίσκων βγαίνουν με κατεύθυνση πίσω δεξιά ή πίσω αριστερά, στα σημεία δηλαδή ακριβώς που οι νευρικές ρίζες εγκαταλείπουν μέσα από στενά τούνελ το κεντρικό κανάλι.


Επειδή ο πόνος αυτός ακολουθεί την κατανομή του ισχιακού νεύρου ονομάζεται συχνά ισχιαλγία (sciatica) και ακολουθεί συνήθως την διαδρομή γλουτός - έξω πλευρά του μηρού - γόνατο - γάμπα - κουντεπιέ. Όσο περνάν τα χρόνια η σπονδυλική στήλη γερνάει μαζί με το υπόλοιπο σώμα. Αυτή η γήρανση της σπονδυλικής στήλης μπορεί να αρχίσει σε μικρή σχετικά ηλικία (ακόμα και στην ηλικία των 30 ή νωρίτερα).


Όλοι μας έχουμε δει υπερήλικες μαραθωνοδρόμους να περισσότερες πληροφορίες τερματίζουν παρ’ όλο που είναι βέβαιο ότι η σπονδυλική τους στήλη βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο εκφυλισμού. Το πρόβλημα αρχίζει συνήθως από τους μεσοσπονδύλιους δίσκους οι οποίοι, με την ηλικία, αρχίζουν να συρρικνώνονται και να εκφυλίζονται (disc degeneration). Επειδή αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να χάνουν , η πίεση στις οπίσθιες αρθρώσεις μεταξύ των σπονδύλων (facet joints) αυξάνεται.


Μια κριτική του ορθοπεδικοσ


Αυτός ορθοπεδικοσ ο εκφυλισμός των αρθρώσεων facet είναι το βασικό στοιχείο αυτού που ονομάζουμε σπονδυλοαρθρίτιδα. Η σπονδυλοαρθρίτιδα μπορεί ορισμένες φορές να οδηγήσει και σε σπονδυλική στένωση (spinal stenosis). Το νευρικό σύστημα στην σπονδυλική στήλη είναι περιορισμένο μέσα σε ένα κοκκάλινο τούνελ: ο νωτιαίος μυελός που κατεβαίνει κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης μέσα στο σπονδυλικό κανάλι το οποίο σχηματίζεται από τα τόξα των μεμονωμένων σπονδύλων –κοκκάλινα δακτυλίδια τοποθετημένα στη σειρά.


ορθοπεδικοσορθοπεδικοσ
Είναι επομένως σημαντικό στα οστικά αυτό κανάλια να υπάρχει αρκετός ώστε να μην ασκείται πίεση στα νεύρα που διατρέχουν τις σωληνώσεις. Αν δημιουργηθεί στένωση σε οποιοδήποτε σημείο θα υπάρξει πίεση του διερχομένου νεύρου η οποία θα προκαλέσει συμπτώματα - ορθοπεδικοσ. Αυτό το είδαμε στις περιπτώσεις όπου η κήλη ενός μεσοσπονδύλιου δίσκου μπορεί να προξενήσει μια τέτοια στένωση.


Σε ορισμένες περιπτώσεις η αρθρίτιδα των οπίσθιων αρθρώσεων (facet joints) μπορεί να δημιουργήσει εκφυλιστική υπερτροφία (πάχυνση του κόκκαλου) γύρω από τις αρθρώσεις αυτές. Αυτή η υπερτροφία των facets συνδυάζεται συχνά και με μια υπερτροφία των συνδέσμων. ορθοπεδικοσ. Ετσι στενεύει ο σπονδυλικός σωλήνας συμπιέζοντας τα νεύρα. Η διαφορά είναι ότι στην περίπτωση της μεμονωμένης δισκοκήλης αυτός ο των νεύρων είναι σε ένα συγκεκριμένο σημείο και η πρόγνωση ειναι καλύτερη.


5 απλές τεχνικές για ορθοπεδικοσ


Η οσφυαλγία μπορεί να οφείλεται και σε άλλα αίτια, όπως η σπονδυλόλυση / σπονδυλολίσθηση (spondylolysis / spondylolisthesis), το σύνδρομο των facets η σε κάποια αυτοάνοση () παθολογία. Μπορεί να οφείλεται και σε μη ορθοπαιδικά αίτια όπως αγγειολογικά ή ουρολογικά προβλήματα, νεοπλασία κλπ. Κάντε κλικ ΕΔΩ Αν έχετε μια οσφυαλγία η οποία δεν εξαρτάται από την στάση σας ή τις δραστηριότητές σας αλλά υπάρχει σε μόνιμη βάση για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να την διερευνήσετε.


Το οπλοστάσιο της σύγχρονης ορθοπεδικής χειρουργικής είναι εφοδιασμένο με όλα τα μέσα, τα οποία μπορούν να χαρίσουν την θεραπεία, τόσο σε έναν αθλητή που έχει τραυματιστεί όσο και σε έναν ασθενή που πάσχει από παθήσεις που αφορούν λειτουργικά μέρη του σώματος, όπως είναι τα άνω και κάτω άκρα, τα γόνατα, τα ισχία κ.α.Ο αθλητίατρος ή ορθοπαιδικός χειρουργός, είναι η ειδικότητα εκείνη που μπορεί να δώσει λύση σε ένα πλήθος προβλημάτων που έχουν προκύψει από τη φθορά του χρόνου ή από τραυματισμούς που προκύπτουν τυχαία στον αθλητισμό ή σε ατυχήματα.Ποιες είναι συνοπτικά οι παθήσεις που χρειάζονται την επέμβαση ορθοπεδικού χειρουργού ή αθλητίατρου;Αστάθεια ώμου ή εξάρθρωση ώμου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *